Emirhan
New member

Selam forumdaşlar,
Bugün sizlerle hem teknik hem de biraz insani bir konuyu konuşmak istiyorum. Hani şu ev yaptıranların, ustalarla saatlerce tartıştığı, mühendislerin hesap kitap yaptığı ama sonunda herkesin bir şekilde “doğruyu bulmak için” birbirine danıştığı o mesele: Gazbeton üzerine hangi sıva yapılır?
Ben de bu konuda hem kendi tecrübemden hem de sahadan gelen verilerden yola çıkarak, biraz bilgi, biraz hikâye, biraz da forum sıcaklığıyla anlatmak istedim. Çünkü bu iş sadece teknik bir detay değil; aynı zamanda emek, sabır ve doğru tercihin getirdiği huzurun da hikâyesi…
---

Geçen yaz, forumdan bir arkadaşın hikâyesini hatırlıyorum. Adı Ahmet’ti. Yeni ev yaptırıyordu, duvarları gazbeton. Ustası Mehmet Usta da yılların tecrübesiyle işin başındaydı.
Ahmet, araştırmacı bir adamdı. İnternette forum forum gezmiş, “gazbeton üzerine çimento esaslı sıva mı, yoksa hazır akrilik sıva mı yapılmalı?” diye sorup durmuştu.
Ama Mehmet Usta farklı düşünüyordu:
“Evladım,” dedi, “gazbeton nefes alır, sen onu çimentoyla kapatırsan duvar boğulur.”
İşte o an Ahmet’in aklı karıştı. Çünkü her kaynak başka söylüyordu. Kimisi “en sağlamı çimentolu sıva” derken, kimisi “nefes alan sıva şart” diye bastırıyordu.
O günden sonra Ahmet bu işin peşine düştü. Yaptığı deneyler, aldığı tavsiyeler, hatta yaşadığı küçük bir hatanın bile yıllarca nasıl iz bıraktığını anlattığında, çoğumuzun yüzünde tanıdık bir ifade belirdi: “Evet, ben de o hatayı yaptım.”
---

Teknik olarak konuşacak olursak:
Gazbetonun en önemli özelliği yüksek ısı yalıtımı ve buhar geçirgenliğidir. Bu nedenle, üzerine uygulanacak sıvanın da nefes alabilir, yani buhar geçirgen olabilmesi gerekir.
Yapılan araştırmalara göre:
- Gazbetonun buhar geçirgenlik katsayısı: 0.15–0.25 g/mhPa
- Klasik çimento sıvasının katsayısı: 0.05–0.10 g/mhPa
- Kireçli sıva veya hazır mineral sıvaların katsayısı: 0.20–0.30 g/mhPa
Yani, kireç esaslı sıvalar, gazbetonun doğal yapısına en uygun çözümdür.
Bu sadece laboratuvar verisi değil; sahada yapılan uygulamalarda da net olarak görülüyor.
Gazbeton üreticilerinin büyük kısmı da açıkça söylüyor:
> “Gazbeton üzerine, nefes alabilen, elastik özellikli, kireç esaslı veya polimer katkılı ince sıvalar tercih edilmelidir.”
Çünkü çimentolu kalın sıvalar, zamanla yüzeyde çatlama ve kabarma yapabiliyor. Özellikle yazın sıcak, kışın don olaylarının yaşandığı bölgelerde bu sorunlar daha belirgin hale geliyor.
---

Forumda genelde erkek üyeler bu konulara teknik açıdan yaklaşıyor:
“Hangisi daha dayanıklı?”, “Hangi sıva yıllarca bakım istemez?”, “Maliyet açısından en mantıklısı hangisi?”
Bir üye şöyle yazmıştı:
> “Benim için mesele estetik değil, uzun ömür. Kireçli sıva nefes alır ama çabuk aşınır. Çimentolu sıva dayanıklı ama çatlıyor. O yüzden hibrit çözüm: alt kata çimento, üst kata nefes alan mineral sıva.”
Bu aslında birçok ustanın da uyguladığı bir yöntem. Pratik zekâ devreye giriyor. Hem dayanıklılık hem nefes alma dengesini sağlamak için iki katmanlı sıva sistemi uygulanıyor.
Erkekler için konu genelde “problemi çözmek”le ilgili. Yani, “Bu sıva kaç yıl gider?”, “Yeniden boyamaya ne kadar zaman sonra gerek kalır?”, “Kışın duvar nem yapar mı?” gibi sorularla ölçülüyor.
---

Kadın forumdaşlarımız ise olaya farklı bakıyorlar. Onlar için mesele sadece duvarın sağlam kalması değil; o duvarın bir yaşam alanını nasıl etkilediği.
Bir kullanıcı şöyle yazmıştı:
> “Bizim evde duvarlar nefes almıyordu, içeri rutubet kokusu sinmişti. Sonra nefes alan sıva yaptırdık, sadece duvar değil, sanki biz de rahatladık.”
Bir başkası da şöyle eklemişti:
> “Gazbeton zaten çevre dostu bir malzeme. Üzerine kimyasal dolu sıvalar yapmak bu dengeyi bozuyor. Bence doğal malzemeyle yapılan sıva, evin ruhuna da iyi geliyor.”
Kadınların bu bakışı, teknik detaylara insanî bir derinlik katıyor. Çünkü sonuçta ev, sadece duvarlardan ibaret değil; o duvarların içinde yaşanan hayatın da bir parçası.
---

Geçen yıl Bursa’da bir inşaat mühendisi olan Emre Bey, 20 dairelik bir proje yapmış. İlk 10 daireye klasik çimentolu sıva, diğer 10’una ise kireç katkılı nefes alan sıva uygulanmış.
Sonuçlar şaşırtıcıydı:
- Kireçli sıva yapılan dairelerde yüzey sıcaklığı 2.5°C daha stabil kaldı.
- Nem oranı %12 daha düşük çıktı.
- Çimentolu sıvalarda ise bazı duvarlarda mikro çatlaklar oluştu.
Bu sadece teknik bir sonuç değil, aynı zamanda insan yaşamını etkileyen bir fark. Çünkü nemin az olduğu evde duvar küflenmez, boya kabarmaz, astım gibi hastalıklar tetiklenmez.
---

Gazbeton üzerine hangi sıva yapılmalı sorusunun tek bir cevabı yok.
Ama genel ilke şu: Gazbetonun nefes alan yapısını koruyan, elastik, suya dayanıklı ama buhar geçirgen sıvalar tercih edilmelidir.
Bu ister hazır polimer katkılı sıva olsun, ister klasik kireçli karışım — önemli olan, malzemenin duvarla dost olması.
Ve belki de Ahmet’in ustası Mehmet Usta’nın dediği gibi:
> “Ev de insan gibidir evladım. Nefes alamazsa çatlar, yorulur, yaşlanır.”
---

Sizce gazbeton duvarlarda en uygun sıva hangisi?
Kireçli sıva mı, polimer katkılı hazır sıva mı, yoksa hibrit çözümler mi?
Ya da siz hangi yöntemi denediniz, hangi sonuçları aldınız?
Hadi gelin, bu başlık altında hem deneyimlerimizi hem de fikirlerimizi paylaşalım.
Belki birinin yaşadığı küçük bir detay, başkasının büyük bir sorununun çözümü olur. Çünkü her duvar bir hikâye anlatır — ve o hikâye, paylaşıldıkça güzelleşir.