Çocuklar ellerini en az 15 saniye yıkamalı; Bunun yapılması üst solunum yollarını korumakla kalmayıp her türlü bulaşıcı hastalığında önüne geçmektedir. Bu nedenle rutin uygulamanın yanı sıra, burnunu sildiğinde, hasta bir kişi ile temas ettiğinde, ellerine hapşırdığında, sokaktan geldiğinde mutlaka ellerini yıkayın.
Meyve tüketilmesi ( C vitaminin alınması ); Toplumdaki yaygın inanışın aksine hastalığa yakalandıktan sonra c vitamini koruyucu etki sağlamamaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda günlük olarak tüketilmesi gerektiği ve hasta olmadan önce alınmasının önemli olduğu vurgulanmaktadır. Mandalina, limon, kivi, ıspanak, brokoli gibi meyve ve sebzeler C vitamini yönünden oldukça zengindir. Çocuklarda ise günlük C vitamini ihtiyacı 50 mg dır. Örneğin; gün içerisinde yenen 2 mandalina veya 1 adet portakal çocuğun günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.
Demir ve mineral alımı; D vitamini ve minerallerde bağışıklık sistemini güçlendirmekte kış mevsiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle C vitaminin yanında demir ve mineral içeren tüm besinlerin düzenli olarak tüketilmesi üst solunum yollarının korunması için önemlidir. Et sebze ve bakliyat gibi besinleri sofranızdan hiç eksik etmeyin.
Gereğinden fazla kalın giydirmeyin; Evde yada sokağa çıkarken gereğinden fazla kalın giydirilen çocuklar terleyip soğudukları için daha sık hasta olmaktadırlar. Bunun yerine 2-3 kat orta incelikte giydirilmesi yeterli olacaktır. Böylelikle hava durumuna göre çocuğun kıyafetini çıkartıp terleme sorununun önüne geçebilirsiniz.
Atkı ve eldivenlerini sıklıkla yıkayın;
Hijyenik olmayan atkı ve eldivenler ağız ve burun yoluyla alınan virüsler nedeniyle kış aylarında hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle çok sıklıkla bu aksesuarları yıkayın ve kirli ise kullanmasına izin vermeyin.
Hastayken çocuğunuzu öpmeyin; Üst solunum yolları hastalıkları ağız, burun salgıları ve nefes yoluyla geçer. Bu nedenle çocuğunuzu öpmeniz onun hasta olmasına neden olabilir. Hapşırırken yada öksürürken mutlaka ağzınızı kapayın. Hatta evde diğer ile bireyleri de bu şekilde hastaysa maske kullanmak önemlidir ve koruyucudur.
Bebeğinizi mutlaka 6 ay anne sütü ile besleyin; Anne sütü çocuğunuz güçlü bir bağışıklık sistemi kazanmasında büyük rol oynar. 6 ay anne sütü alan bir bebek enfeksiyon ve hastalıklara karşı dirençli olur.
Günde mutlaka 8-10 saat uyutun; Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için yeterli süre uyumak çok önemlidir. Çocuğunuz okul ve yuva yaşında ise günde mutlaka 8/10 saat uyutun.
Grip aşısını yaptırın; Üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için bir diğer önemli yoldur. Aşının koruyucu etkisi 15 günde başlayacaktır.
Sık kullandığı oyuncaklarını mutlaka yıkayın; Oyuncaklarda bulunan virüslerde çocuğunuzu hasta etmektedir. Bunun için oyuncaklarını sık sık yıkayın.