Sosyal Hizmet Hangi Puan Türü Ile Atanır ?

Emirhan

New member
Sosyal Hizmet Hangi Puan Türü ile Atanır?

Sosyal hizmet bölümü, ülkemizde sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda önemli bir yere sahiptir. Sosyal hizmet uzmanları, toplumsal problemlere çözüm bulmak, bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve toplumun refahını sağlamak adına çalışırlar. Bu meslek dalına olan ilgi her geçen yıl artmakta ve sosyal hizmet uzmanı olabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Peki, sosyal hizmet bölümüyle ilgili en önemli sorulardan biri olan “Sosyal hizmet hangi puan türü ile atanır?” sorusunun cevabı nedir?

[Sosyal Hizmet Atamaları İçin Gerekli Olan Puan Türü]

Sosyal hizmet bölümü için atama yapabilmek için öğrencilerin, öncelikle üniversiteye giriş sınavını (YKS) başarıyla geçmeleri gerekmektedir. Sosyal hizmet bölümü, YKS'de hangi puan türü ile yerleştirilir? sorusuna cevap aradığımızda, bu bölümün “Eşit Ağırlık (EA)” puan türü ile alım yaptığı görülmektedir. Eşit Ağırlık (EA) puan türü, hem sayısal hem de sözel derslerin kombinasyonunu içerir, bu da sosyal hizmet öğrencilerinin genel olarak hem mantıksal hem de sosyal becerilere sahip olmalarını sağlar.

Bu puan türü, sınavdaki Türkçe, Matematik, Geometri, Sosyal Bilimler gibi derslerin tümünden alınan netlerin bir araya getirilmesiyle hesaplanır. Sosyal hizmet bölümünde okumak isteyen bir aday, YKS'nin bu puan türünden yüksek bir sıralama yapmalıdır.

Sosyal Hizmet Atamaları İçin Hangi Şartlar Gerekir?

Sosyal hizmet bölümü ile ilgili atama işlemleri, yalnızca puan türü ile sınırlı değildir. Bir sosyal hizmet uzmanı olarak atanabilmek için bazı ek şartlar da bulunmaktadır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Eğitim Durumu: Sosyal hizmet bölümünü tamamlayan bir bireyin, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) gibi atama süreçlerine katılması gerekmektedir. KPSS, kamu sektöründe çalışan kişilerin atanabilmesi için gerekli olan bir sınavdır ve sosyal hizmet uzmanları bu sınavı geçerek atanabilirler.

2. KPSS Puanı: Sosyal hizmet uzmanı olmak isteyen bir aday, KPSS'den gerekli puanı almak zorundadır. Sosyal hizmet uzmanları, özellikle “KPSS-ÖABT” (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) sınavına katılabilirler. Ayrıca, KPSS-1 ve KPSS-2 puan türleri de sosyal hizmet alanında görev alacak kişilerin atanabilmesi için geçerli puan türleridir.

3. Sağlık Durumu: Sosyal hizmet uzmanlarının, sağlıklı bir şekilde sahada görev alabilmesi için gerekli sağlık raporlarına sahip olmaları gerekir. Adayların hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarının bu meslek için uygun olması beklenir.

4. Deneyim: Bazı atamalarda, deneyim ve staj gibi önceden yapılan çalışmalar da göz önünde bulundurulabilir. Bu tür deneyimler, atanmak için avantaj sağlayabilir.

Sosyal Hizmet Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

Sosyal hizmet bölümü mezunları, toplumsal refahı artırmaya yönelik birçok alanda görev alabilirler. Bu bölümü bitirenlerin çalışabilecekleri bazı alanlar şunlardır:

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Sosyal hizmet uzmanları, bakanlık bünyesinde, engelli, yaşlı, çocuk ve şiddet mağduru bireylerle ilgili hizmetler sunar.

- Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları: Psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla hastanelerde çalışabilirler.

- Okullar: Öğrencilere psikolojik ve sosyal destek vermek amacıyla okullarda görev alabilirler.

- Yerel Yönetimler: Belediyeler ve il özel idareleri gibi yerel yönetim birimlerinde de sosyal hizmet uzmanları çalışmaktadır.

- Sosyal Hizmetler Dernekleri ve Vakıflar: Sosyal hizmet alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflarda da sosyal hizmet uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Sosyal Hizmet Bölümünde Eğitim Süreci ve Puan Türü İlişkisi

Sosyal hizmet bölümü, genellikle dört yıllık bir lisans programıdır ve öğrencilere toplumsal sorunları çözme, bireylerle sağlıklı iletişim kurma ve psiko-sosyal destek verme konularında eğitim verilmektedir. Bu eğitim süreci, sosyal bilimler ve psikoloji gibi farklı alanlardan dersler içerir. Yani, sosyal hizmet bölümü, geniş bir disiplin yelpazesinde eğitim aldığı için hem sayısal hem de sözel dersleri içeren eşit ağırlık puan türü ile alım yapılmaktadır.

Sosyal hizmet öğrencilerinin eğitim sürecinde temel psikolojik teori ve toplumsal yapıları anlama, kriz müdahalesi yapabilme ve çeşitli birey gruplarıyla çalışma becerileri kazanmaları beklenir. Bu nedenle, eşit ağırlık puan türü ile sosyal hizmet bölümüne yerleşen öğrenciler, hem sözel hem sayısal becerilere sahip olmalıdırlar.

Sosyal Hizmet Bölümünde Hangi Dersler Verilmektedir?

Sosyal hizmet bölümünde, öğrencilerin toplumsal sorunlara duyarlı, etik ilkelerle çalışan uzmanlar olmaları için çeşitli dersler verilmekte ve bu dersler öğrencilerin alanlarına hazırlıklı bir şekilde girmelerini sağlamaktadır. Sosyal hizmet bölümünde genellikle şu dersler bulunmaktadır:

- Sosyal Hizmetin Temelleri: Sosyal hizmetin tarihsel gelişimi, temel ilkeleri ve ilkelerinin öğretilmesi.

- Psikoloji ve Psikopatoloji: Bireylerin psikolojik yapılarının anlaşılması, ruhsal bozuklukların tespiti ve bu bozukluklarla başa çıkma yöntemleri.

- Aile ve Çocuk Sosyal Hizmetleri: Aile içi problemlerin çözülmesi, çocuklarla çalışma teknikleri.

- Sosyal Politika ve Hukuk: Sosyal hizmet uygulamalarının yasal temelleri, sosyal haklar ve hukuki sorumluluklar.

- Sosyal Çalışma ve Yönetim: Sosyal hizmet projelerinin yönetimi, ekip çalışması ve organizasyonel becerilerin geliştirilmesi.

Sosyal Hizmet Atamalarında Sıralamalar ve Puan Durumu

Sosyal hizmet bölümü için yapılan atamalarda, KPSS'den alınan puanların yanı sıra adayların sıralamaları da büyük önem taşır. KPSS puanı, devlet kurumlarına atanabilmek için önemli bir kriter olsa da, birçok kurum ve kuruluş, sosyal hizmet uzmanlarının çeşitli sosyal sorunlar üzerinde çalıştıkları için nitelikli adaylara öncelik vermektedir.

Her yıl sosyal hizmet alımına ilişkin farklılıklar olabilmekte, atamalar hem yerel yönetimler hem de bakanlıklar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu yüzden sosyal hizmet uzmanı olmak isteyen kişilerin sadece YKS’yi değil, aynı zamanda KPSS gibi süreçleri de takip etmeleri gerekmektedir.

Sonuç

Sosyal hizmet bölümü, hem YKS’nin eşit ağırlık puan türü ile yerleşilen hem de KPSS gibi ek sınavlarla kamu alanında görev alınan bir alandır. Atama için yalnızca sınav puanı değil, aynı zamanda sosyal hizmet eğitimi sırasında kazanılan beceriler, deneyimler ve sağlık durumu gibi birçok faktör de göz önünde bulundurulur. Sosyal hizmet uzmanı olmak isteyenlerin, sadece akademik başarılarıyla değil, aynı zamanda toplum yararına hizmet etme yetenekleriyle de değerlendirilmesi gereken bir alandır.