Windows 7 nasıl Windows 11 yapılır ?

Renkli

New member
Windows 7’den Windows 11’e Geçiş: Adım Adım Rehber

Bilgisayarımda yıllardır Windows 7 kullanıyorum ve alışkanlıklarımın yanında bu işletim sisteminin sunduğu stabiliteyi hep takdir ettim. Ancak son dönemde hem program desteği hem de güvenlik güncellemeleri açısından güncel bir sistemin gerekliliği daha da belirgin hale geldi. Bu yüzden Windows 11’e geçiş yapmayı ciddi şekilde düşünmeye başladım. İlk başta biraz gözüm korksa da, araştırmalarım ve testlerim sonunda sürecin yönetilebilir olduğunu gördüm.

Hazırlık ve Sistem Gereksinimleri

Windows 11, Windows 7’den farklı olarak bazı donanım gereksinimlerini zorunlu kılıyor. Öncelikle bilgisayarın TPM 2.0 desteğine ve UEFI modunda çalışabilen bir BIOS’a sahip olması gerekiyor. Ayrıca işlemci ve RAM standartları da Windows 7’ye kıyasla yükselmiş durumda. Bu noktada yapılacak ilk iş, bilgisayarın sistem uyumluluğunu kontrol etmek. Microsoft’un resmi “PC Health Check” aracı bu konuda oldukça yardımcı. Araç, hem işlemci uyumluluğunu hem de depolama alanını ve RAM miktarını hızlıca analiz ediyor.

Uyumluluk kontrolü sırasında fark ettiğim önemli bir detay, eski sistemlerde TPM desteğinin genellikle kapalı olabiliyor olmasıydı. Bu durumda BIOS üzerinden TPM modunu açmak gerekiyor. Ayrıca disk alanının en az 64 GB olması, sistemin stabil çalışması için kritik. Bu aşamada yedekleme yapmak şart: Windows 7’deki verilerimin kaybolmaması için harici bir diske yedekleme yaptım.

Temiz Kurulum mu, Yükseltme mi?

Windows 7’den doğrudan Windows 11’e yükseltme işlemi resmi olarak desteklenmiyor. Bu nedenle iki seçenek mevcut: temiz kurulum veya aracı yöntemlerle yükseltme. Temiz kurulum, sistemin tamamen formatlanmasını ve yeni bir Windows 11 kurulmasını gerektiriyor. Bu yöntem, performans açısından daha sağlıklı çünkü eski sistemin getirdiği gereksiz dosya ve ayar yükünü taşımıyor.

Benim tercih ettiğim yöntem de temiz kurulum oldu. Bunun için öncelikle Windows 11’in ISO dosyasını Microsoft’un sitesinden indirdim. Ardından bir USB belleğe bootable şekilde yazdırdım. Bu aşamada Rufus gibi üçüncü parti araçlar yardımcı oluyor. USB hazır olduktan sonra bilgisayarı yeniden başlattım ve BIOS’tan USB’den boot etmeyi seçtim. Kurulum ekranı açıldığında, Windows 7’den aktaracağım veriler için ayrı bir bölüm oluşturmak ve sistemi tamamen yeni bir bölüm üzerine kurmak önemliydi.

Kurulum Süreci ve İlk Ayarlar

Kurulum sırasında karşılaşılan adımlar oldukça kullanıcı dostu. Dil, saat ve klavye tercihlerini yaptıktan sonra ürün anahtarı soruluyor. Eğer Windows 7’den sahip olduğunuz lisansı Windows 11’e yükseltmek için kullanmayı planlıyorsanız, lisans uyumluluğunu önceden kontrol etmek gerekiyor. Microsoft’un lisans politikası bazı eski sürümler için doğrudan geçişi desteklemeyebilir. Bu nedenle gerekirse yeni bir Windows 11 lisansı almak en güvenli yol.

Kurulum tamamlandıktan sonra, ilk dikkat edilmesi gereken nokta sürücülerin güncellenmesi. Windows 11 çoğu sürücüyü otomatik olarak tanıyor, ancak özellikle ekran kartı ve ses kartı gibi donanımlar için üreticinin resmi sitesinden güncel sürücüleri indirip kurmak sistemin performansını artırıyor. Ayrıca Windows Update’i çalıştırmak ve tüm kritik güncellemeleri yüklemek güvenlik açısından şart.

Veri ve Uygulama Taşıma

Temiz kurulum yaptığınızda eski uygulamalar ve ayarlar gelmeyecek. Bu nedenle verilerinizi taşımak için ayrı bir plan yapmak gerekiyor. Benim yöntemim, belgeler, fotoğraflar ve önemli klasörleri harici bir disk veya bulut depolama üzerinden yeni sisteme aktarmak oldu. Uygulamalar için ise Windows 11 uyumlu sürümleri indirmek gerekiyor. Örneğin Adobe Creative Cloud veya Office gibi programlar, eski Windows 7 sürümlerinden farklı yükleyici ve lisans yönetimi gerektiriyor.

Performans ve Deneyim Farkları

Windows 11, görsel ve işlevsel olarak Windows 7’den oldukça farklı. Başlat menüsü, görev çubuğu ve pencere yönetimi modern bir tasarımla yeniden tasarlanmış. Başta alışmak biraz zaman alıyor, ancak yeni özellikler, özellikle sanal masaüstleri ve snap layout’lar, çok daha verimli bir çalışma deneyimi sunuyor. Benim için en büyük farklardan biri sistemin güvenlik katmanları oldu; Windows 11, Windows 7’ye kıyasla varsayılan olarak daha korumalı ve güncel tehditlere karşı daha dirençli.

Sonuç ve Öneriler

Windows 7’den Windows 11’e geçiş, ilk bakışta göz korkutucu görünebilir. Ancak sistem gereksinimlerini kontrol etmek, verileri yedeklemek ve temiz kurulum yapmak süreci güvenli ve yönetilebilir hale getiriyor. Yeni sistem hem performans hem de güvenlik açısından ciddi avantajlar sunuyor. Özetle, eğer bilgisayarınız uyumluysa ve verilerinizi düzenli yedeklediyseniz, geçiş yapmak mantıklı ve uzun vadede faydalı bir adım.

Windows 11’e geçerken sabırlı olmak ve adımları dikkatli takip etmek önemli. Özellikle eski sistem alışkanlıklarını yeni arayüzle birleştirmek biraz zaman alıyor, ancak bu süreçte edindiğiniz deneyim, bilgisayar kullanımını daha verimli ve güvenli hale getiriyor. Modern özellikler, geliştirilmiş güvenlik ve daha stabil bir yapı, Windows 7’den Windows 11’e geçişi değerli kılıyor.